Zaterdagochtend, 26 februari 2022 bij Siret, Roemeens-Oekraïnse grensovergang, 40 km van Suceava (Foto: Frank Elbers)

“Het duurt lang totdat mensen de grens over mogen”

Zaterdagochtend, 26 februari 2022 bij Siret, Roemeens-Oekraïnse grensovergang, 40 km van Suceava, Roemenië.

Honderdduizend vluchtelingen proberen Oekraïne sinds de Russische inval te verlaten. Deze mensen steken onder andere de grens over naar Polen of Roemenië. Journalist Frank Elbers in Roemenië en correspondent in Polen Ekke Overbeek zien het aantal vluchtelingen dat de grens vanuit Oekraïne oversteekt toenemen.

In de buurt van de grens tussen Oekraïne en Roemenië is journalist Frank Elbers. Ook hij ziet het aantal mensen dat de grens oversteekt toenemen. ‘De situatie is zaterdagochtend anders dan de dag ervoor.’ Aan Roemeense kant van de grens staan volgens hem veel mensen, waaronder ook vrijwilligers, die mensen die de grens zijn overkomen naar een stadje verderop willen brengen. ‘Verder staan hier tenten en kraampjes met voedsel en water. Het Rode Kruis is ook aanwezig. De politie heeft de straten afgebakend om alles in goede banen te leiden.’

Volgens Elbers is de grensovergang waar hij staat de veiligste om op dit moment Roemenië binnen te komen. ‘De overgangen meer richting de zwarte zee worden veel minder veilig geacht.’ Ook hij ziet alleen maar vrouwen met kinderen de grens overkomen, dus geen mannen. ‘Het duurt lang voordat mensen de grens over mogen. Ik hoop dat dat de komende dagen verbetert’, zegt Elbers.

Bijdrage voor BNR Nieuwsradio

Share this: