Roemenië vernietigt coronavaccins

Boekarest — Roemenië gaat enkele duizenden COVID-19-vaccins vernietigen. De belangstelling onder Roemenen om gevaccineerd te worden is aanzienlijk afgenomen en deze AstraZeneca injecties zullen verlopen voor ze worden gebruikt.

Na een sterke start van de vaccinatiecampagne heeft Roemenië de afgelopen twee maanden een vertraging gezien en staat nu op de laatste plek in de EU wat betreft vaccinatiepercentages; minder dan 30%, heeft inmiddels een prik gehad, ver beneden het gemiddelde van 57,4% in de EU. Terwijl mensen in grote steden als Boekarest, Cluj en Timișoara zich in groten getale hebben laten vaccineren, woont bijna de helft van de 19 miljoen Roemenen op het platteland, waar de belangstelling voor vaccinatie gering is.

De regering heeft haar tussentijdse doelstelling om per 1 juni vijf miljoen mensen te laten vaccineren niet gehaald en het is hoogst onwaarschijnlijk dat zij het gestelde doel van tien miljoen Roemenen tegen de herfst zal halen.

Als gevolg hiervan heeft Roemenië nu een overschot aan vaccins en zal het beginnen met het vernietigen van enkele van de ongebruikte doses die eerder dit jaar zijn ontvangen, aangezien deze binnenkort verlopen. Een week geleden vroegen de autoriteiten de leveranciers om dezelfde reden minder COVID-19-vaccins te sturen dan gepland.

Valeriu Gheorghiţă, de coördinator van de nationale vaccinatiecampagne, zei op donderdag 24 juni dat Roemenië 35.000 doses Oxford AstraZeneca-vaccin zal vernietigen die op 30 juni vervallen. Een paar dagen eerder had Gheorghiţă de lokale TV zender Digi24 verteld dat Roemenië zou proberen de vaccindoses die op het punt stonden te verlopen te herverdelen of te verkopen.

Cătălin Apostolescu, manager van het Matei Balș Instituut voor Infectieziekten in Boekarest, legt uit dat vaccins worden vernietigd volgens dezelfde procedure als alle verlopen medicijnen. “Het is een dure procedure. In ons land is een kilo drugs ongeveer 4 lei [80 eurocent, FE] per kg. Bij 35.000 doses zou de vernietiging enkele duizenden euro’s kunnen bedragen”, aldus Apostolescu.

Mede als gevolg van de verminderde belangstelling van de Roemenen voor vaccinatie zijn tientallen vaccinatiecentra gesloten. Andere centra hebben hun programma teruggebracht tot een paar uur per dag of een paar dagen per week. De medische teams die in deze centra werken, zullen deelnemen aan het programma om de toegang tot COVID-19-vaccins in landelijke gebieden te vergroten.

Volgens vaccinatiecoördinator Gheorghiţă zijn meer dan 62.300 mensen gevaccineerd binnen het programma ‘De stad vaccineert het dorp’. Deze actie is bedoeld om de vaccinatiecampagne nieuw leven in te blazen en de vaccinatiegraad te versnellen. Of het de Roemenen op het platteland zal overtuigen, valt nog te bezien.

Share this: